fbpx

O gavezu

narodni naziv: crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez.

engleski naziv: Comfrey

Gavez (Symphytum Officinale)

Koren ove biljke raste na mestima pored ograda, kanala, na vlažnim i barovitim mestima, a sadrži neverovatne sastojke. Seže duboko u zemlju i možda zato iz nje izvlači dragocena svojstva koja su pravi spas obolelima od reume i onima sa bolesnim zglobovima.
Auksin je najvažniji biljni hormon i on stimuliše stvaranje alantoina koji podstiče stvarane novih stanica i tkiva (koža, kosti, zglobovi, vezivna tkiva).
Alantoin je najvažniji sastojak korena gaveza. To je supstanca koja stimulira proces razmjene materija u potkožnom tkivu i potiče stanični rast (proliferaciju). Rezultat toga je epitelizacija i protektivni učinak na koži. Alantoin takođe jako stimuliše rast stanica u kostima (lom kosti), stanicama vezivnog tkiva tetivama i ligamentima (sportske povrede).
Gavez zahvaljujući alantoinu obnavlja tkiva pa se uspešno primenjuje kod preloma kostiju, iščašenja zglobova, rana, čireva, oteklina, reume i gihta. Alantoin ima veoma jako protivpalno dejstvo i jača imunološki sistem. Alantoin je poznati borac protiv boli i smanjenja natečenosti. Od svih biljaka gavez sadrži najviše alantoina (1-2 %).
Gavez sadrži: aminokiselina, minerale (kalcijum, kalijum, fosfor, željezo, magnezijum, sumpor, bakar, cink, selen i germanij), vitamine (vitamin A, C, kompleks vitamina B treba istaći vitamin kolin i B-12. Kolin je redak član kompleksa B vitamina. Poznati je lipotropik (pretvarač masti i kolesterola u emulzije). To je retka supstanca koja probija tzv. krvno-moždanu barijeru odlazeći direktno u moždane stanice da bi proizvela supstancu koja potpomaže pamćenje. Vitamin B-12 je izrazito životinjskog porijekla, važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
U celom biljnom svijetu postoje samo dvije biljke koje sadrže B-12 a gavez je jedna od njih, alantoin – kojeg ima od 1-2 % u korenu, auksin, sluzi, triterpenoidi, tanini, ruzmarinska kiselina,steroidni saponini, inulini i pirolizidinski alkaloidi.
Američka agencija FDA i nemačka komisija „E“ su ocenile potpuno sigurno uzimanje gaveza u obliku krema, gelova, prašaka i tinktura preko kože (na bazi korena).
Ovaj neugledni, spolja crni, a iznutra beličast ili žut koren pomaže kod preloma kosti, proširenih i upaljenih vena, bolova u vratu, bolova u rukama i nogama nakon lomova i skidanja gipsa, bolova u donjem delu kičme i oštećenja pršljenova, bolova u ramenima, laktu i kolenima, problema zbog osteoporoze, raznih bradavičastih i ostalih izraslina, trnjenja nogu od tabana do kuka, hemoroida, reumatskog zadebljanja mišića, otvrdlina od gihta, poremećaja cirkulacije. Sve vrste ozleda, ubode, modrice, rane, zgrušavanje krvi, pomaže koren gaveza.
Kolika je lekovita moć gaveza najbolje kazuje jedna narodna izreka. Dva zdrava prsta bi srasla, ako bi bila vezana žilicama od gavezovog korena.
Gavezova tinktura zauzima počasno mesto u kozmetici lica i ruku.

Ubrzavanje regeneracije

Tinktura se na ugroženo mesto utrljava tri puta dnevno. Svaki put je potrebno pet do šest utrljavanja.

Kašalj

Pred spavanje na leđa, rebra i grudi blago utrljati gavezovu tinkturu ili gavezovu mast. Utopliti se i prespavati. Ugodno olakšanje se odmah oseti. Deci se umesto tinkture utrljava mast od gaveza.

Grlobolja

Pred spavanje lanenu krpu namazati gavezovom mašću u debljem sloju i omotati oko vrata. Utopliti drugom tkaninom (šal i slično). Tegobe brzo prestaju.

One thought on “O gavezu

  1. Pre 7 godina suprug je sekirom rasekao saku i lekarka opste prakse previjala mu je ranu nekoliko dana tinkturom od gaveza. Rana je brzo zarasla, bez sivenja, igala i konaca.
    Pocela sam da kupujem tinkturu od gaveza, jer je moja majka imala probleme sa artritisom i bolovima u kolenima. Primenom tinkture bol se umanjio i imala je bolju pokretljivost. Pre par meseci i ja sam dosla na „red“ da pocnem da koristim preparate od gaveza. Zbog bolova u desnom ramenu pocela sam da koristim mast od gaveza,samo uvece pre spavanja. Posle par tretmana bol se umanjila, da bi naposletku skroz nestala. Cim osetim bol u ledjima, namazem gavezovu mast uvece,a tinkturu preko dana i posle par dana bol nestane.Svako vece utrljavam mast na kolena i popucale kapilare na nogama. Kapilari su poceli da blede, ali znam da se to ne moze resiti preko noci,tako da cu biti uporna da resim i taj problem. Tinkturu za lice i ruke koristim da bih umanjila „staracke pege“ i rezultati su vec vidljivi. Uvece nanesem masku za lice i sutradan kolege na poslu primete da delujem svezije i odmornije, a ja osecam da mi je koza lics zategnutija.
    Preporucila bih svima koji imaju slicne probleme da isprobaju preparate od gaveza i da se sami uvere. Moja kcerka ima problem sa cukljevima, tako da cemo isprobati i taj preparat i sa vama podeliti utiske.
    Gospodine Djordjo, hvala Vam sto ste nam omogucili da koristimo blagodeti ove cudesne biljke u Vasim proizvodima, jer oni su postali deo moje svakodnevne nege.

Comments are closed.